среда, 25. мај 2011.

FIT ZA LETO

S pocetkom proleca mnogi konacno krecu da ostvaruju odluke da smrsaju i redovno vezbaju. Na srecu, do leta je ostalo jos dovoljno vremena da biste ucvrstili i oblikovali svoje telo. Prilikom odabira vrste rekreacije potrebno je uzeti u obzir ono sto biste vezbanjem zeleli da postignete, ali i fizicke predispozicije. Ako se odlucite za vezbe koje ne odgovaraju vasoj trenutnoj fizickoj kondiciji, bice vam izuzetno tesko i veoma je moguce da cete lako odustati.

Kako biste bolje razumeli vrste treninga, bitno je znati da se vezbanje deli na aerobno i anaerobno, zavisno od prisustva kiseonika prilikom sagorevanja energije. Aerobno vezbanje koristi kiseonik prilikom sagorevanja. Vrlo je energican oblik treniranja i ukljucuje velike grupe misica. Intenziviraju se rad srca, pluca i misicnih celija. Provodi se najmanje 30 minuta u kontinuitetu, a intenzitet vezbanja je oko 60-80 odsto maksimalne frekvencije srca.

Aerobno vezbanje cine trcanje, voznja rolera, aerobik, plivanje, brzo hodanje, voznja biciklom, kik-boksing... Njegova prednost je sto je idealno za smanjivanje suvisnog masnog tkiva. Pre vezbanja obavezno se zagrejete, a nakon odradjenog treninga dobro istegnite misice. Pri tome necete topiti masno tkivo, ali cete spreciti povrede i moguce bolove posle treninga. Ako prebrzo disete, stanite i popijte malo tecnosti da ne biste ostali bez svesti.

Anaeorobno vezbanje ne topi masnocu poput aerobnog, ali jaca misice. Ove vezbe ukljucuju kratku potrosnju energije bez prisustva kiseonika, nakon cega sledi kratki period odmora. Anaerobno vezbanje cine vezbe s tegovima, trbusnjaci i sklekovi. Prednost je u tome sto jacaju muskulaturu i zglobove i sto oblikuju telo. Kako biste izbegli povrede, ne preterujte s tezinom tegova i opterecenjem na spravama. Posavetujte se s trenerom koji ce vam preporuciti optimalni trening za vase potrebe i mogucnosti. Medjutim, kako vam odlazak na fitnes ne bi postao mrska obaveza, izaberite onu vrstu vezbanja koja vam je najzanimljivija. Ako vam vase fizicke predispozicije to dopustaju, ukljucite se u aktivnost koju zelite i ne brojite kalorije.

Нема коментара:

Постави коментар